-Ugotowałaś już kaszę jaglaną Tiji? - dzwoni do mnie ciotka.
-Nie, zbieram się w sobie, ale mam już kupioną.
Minęło już sporo czasu od tych nakazujących telefonów.
Teraz ja dzwonię do tej ciotki i się pytam czy jadła kaszę jaglaną.
Kasza jaglana polecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym ze względu na właściwości odśluzowujące organizm (regularnie jedzona). Pomaga przy katarze.
Niżej przepis, który sobie sama wymyśliłam, spisałam na świstku papieru a później gdzieś zapodziałam... ale w końcu znalazłam.
Ciasto jaglano-marchewkowe
4 jajka
125g cukru trzcinowego
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125ml oleju rzepakowego
280 g (ok. 2 szklanki) kaszy jaglanej ugotowanej na sypko*
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
80g drobno posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka kefiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
*kaszę jaglaną gotuję hurtowo więc nie wiem ile to jest kaszy przed ugotowaniem.
Szklanka = 250 ml.
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodać marchewkę wymieszaną z kaszą i orzechami. Na koniec dodać kefir.
Blaszkę (u mnie 24cmx33cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem. Piekłam 50 minut w temperaturze 180ºC z termoobiegiem.
Ciasto jest mokre i nie kruszy się.
UWAGA! Produkt testowany na dzieciach. Grupa badawcza- sztuk 2.
Test pozytywny.
Dodam, że Zmęczony Tatuś również się nim zajadał.
Test pozytywny.
Dodam, że Zmęczony Tatuś również się nim zajadał.
mmm wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńsposób na gotowanie kaszy jaglanej w mikrofali- 1 porcję kaszy + 2 porcje wody nastawić na 15 min na 350W =)
J
Ciesze sie, ze gotujesz kasze "hurtowo"! ... i juz nie moge doczekać się ciasta...
OdpowiedzUsuńPrzepis smakowity, a zdjęcie fantastyczne.Jak młodsza sztuka testowała ciasto? Zapraszam do mnie na herbatkę, moje dwie (2) sztuki i ja chętnie również potestujemy. Pozdrawiam. Starsza S.
OdpowiedzUsuńMłodsza testowała pośrednio.:) Testował jeszcze chłopczyk lat 1,5.
OdpowiedzUsuńTak na marginesie z dodatkiem startej skórki z połówki pomarańczy jeszcze lepsze.